SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Byske Fritidsförening
Aktuell information gällande restriktioner till följd av Coronapandemin
2021-05-18 08:41

Inlägget senast uppdaterat: Fredag 4/6: Lättnader i restriktionerna gäller fr.o.m. 1/6, 100 personer i publiken tillåts på utomhusmatcher utan anvisade sittplatser. Läs mer hos SvFF: https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/3/riktlinjer-med-anledning-av-coronautbrottet/

 

Nuvarande restriktioner gällande utomhusmatcher:

Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för möjligheten att genomföra matcher utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare förutsatt att de genomförs på ett smittsäkert sätt, med begränsat resande och att varje lag inte spelar mer än en match per vecka. I dagsläget tillåts 100 personer i publiken på våra fotbollsanläggningar utomhus (utomhus, ej anvisade sittplatser). Läs gärna mer här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/ 

 

Västerbottens Fotbollförbund har fört samtal med Region Västerbottens smittskyddsenhet och utifrån dessa samtal enats om hur matcher för barn och ungdomar ska genomföras inom hela länet och har förmedlat nedanstående:

 

Utskick från VFF 30/4 gällande matchspel inom fotbollen:

För att vi ska få vara en del av det otroligt positiva beskedet om att alla barn- och ungdomslag födda 2002 eller senare får spela matcher gäller att vi även följer de restriktioner som gäller. 
I beskedet framgick även att man ska spela en match per vecka och lag och att resandet ska vara 
begränsat och ska givetvis ske på ett så smittsäkert sätt som möjligt. 
Detta ska efterlevas och vi måste då göra vissa justeringar i serieplaneringen. 


Max en match per vecka 
Att det kan vara kortare tid än sju dagar mellan två matcher betyder inte att man bryter mot 
restriktionen. 
Med en match per vecka avses att ett lag på två veckor inte spelar tre omgångar, dvs antalet 
omgångar får ej överskrida antalet veckor. 
Så länge den restriktionen kvarstår måste vi självklart göra vissa anpassningar. 
Med detta vill vi att ni tittar över er spelordning och där ordinarie spelordning lottat en 
”Vardagsomgång” eller att ni valt att flytta in en match till en vardag, mellan två matchhelger, att 
lyfta ut denna och återplacera den till ursprungshelg om det är möjligt, annars placera den efter 
seriens sista omgång. Denna placering av match efter sista omgång gäller ej div 2 herrjunior då det i den serien är ett efterföljande slutspel. 
I divisionsspelet division 3-10 (7-14 år) där ordinarie spelordning innehåller en ”vardagsomgång” 
stryks den omgången om restriktionerna kvarstår då den ska spelas. Ni får givetvis flytta och lägga 
den efter seriens sista omgång om ni är överens mellan lagen. 

 

Begränsat och smittsäkert resande 
Efter samtal med Region Västerbottens smittskyddsenhet ges det klartecken att spela matcher 
mellan lag inom hela länet. Utöver Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller nedanstående tillägg för resor inom länet

 • Resan ska ske isolerat, dvs inte med lokaltrafik
 • Om möjligt, eller så långt som möjligt, undvika att vuxna från olika familjer samåker till 
  matcher
 • Föräldrar som ev kör till matchen ska stanna vid matchen, (De räknas inte som publik då de 
  är nödvändig för matchens genomförande), och inte besöka andra ställen på orten.
 • Laget ska inte äta under dagen samlat på restaurang på orten eller på vägen, medhavd lunch 
  kan man givetvis äta i buss, på rastplats eller i bil
 • Undvika samlingar inomhus, t ex i omklädningsrum. Detta pga risk för smittspridning är 
  större inomhus än utomhus. 

I dagsläget tillåts matcher att spelas över kommungränser för födda 2002 (med start helgen 22-23 maj).

 

Förtydligande från VFF kring vad som gäller för nyttjande av omklädningsrum i samband med seriespelen i fotboll:

När vi äntligen får starta upp serierna för våra barn och ungdomar så vill vi att ni säkerställer att ”resande” lag får möjlighet till omklädningsrum.

Vi vill inte sätta ett avstånd på vad ”resande” lag avser men inom samma stad eller angränsande samhälle är definitivt inte att anse som resande.

Vi hoppas dock att ni kan kontakta varandra om ni har hemmamatch mot ett lag som reser och att ni kan säkerställa likt tidigare år att sådant lag får möjlighet till omklädningsrum.

Lag från samma stad, enligt ovan, samt ni som hemmalag ska givetvis undvika samlingar inomhus, t ex i omklädningsrum. Detta pga risk för smittspridning är större inomhus än utomhus.

 

Nuvarande restriktioner gällande inomhusträning:

 

För åldersgruppen födda 2002 och senare: Inomhusträning tillåts (nuvarande beslut gäller t.o.m. 9 maj). I och med pandemilagen som trädde i kraft 10/1 begränsas gruppens storlek av lokalens storlek och utformning. För Byske Idrottshall gäller en gruppstorlek på maximalt 20 personer exklusive ledare.

 

Som tidigare gäller det att alla aktiviteter anpassas till dessa förutsättningar, för att minska risken för smittspridning:

 • Stanna hemma om du inte är helt frisk och följ gällande rutiner för provtagning
 • Håll god handhygien
 • Undvik trängsel vid in- och utgång: Låt gruppen som tränar före er gå ut ur hallen innan ni går in, och gå inte in alla på en gång
 • Undvik gemensamma omklädningsrum. Omklädningsrummet får inte vara en mötesplats/samlingslokal, men kan användas för in-/och utgång till träningslokalen om det är nödvändigt samt för att nyttja toalett. Skellefteå kommun önskar att ytterkläder och skor tas av inne i idrottshallen för att minska risk för trängsel vid in- och utpassage.
 • Inga andra personer förutom tränare och deltagare vistas i lokalen. Personer som lämnar/hämtar vid aktiviteten stannar utanför.
 • Kom till träningen högst 10 min före aktiviteten och dröj dig inte kvar längre än nödvändigt.
 • Sprid ut er i lokalen

 

För åldersgruppen födda 2001 eller tidigare gäller förutom ovanstående förutsättningar även detta:

 • Inomhusträning i kommunens lokaler tillåts ej (detta pga skärpta restriktioner i Västerbotten, nationellt gäller att aktiviteter ska genomföras utomhus när det är möjligt).
 • Aktiviteten utförs i mindre grupper: 8 personer tillåts enligt regeringens begränsning av allmänna sammankomster. Svenska Ishockeyförbundet anger att högst 10 utespelare plus 2 målvakter får delta på en fullstor ishockeyrink samtidigt, och Svenska Fotbollförbundet anger att högst 8 utespelare plus 2 målvakter kan träna i en fullstor idrottshall (om inomhusträning blir tillåtet).
 •       Håll avstånd till varandra
 •       Dela inte utrustning med varandra (t.ex. vattenflaskor, munskydd m.m. som kan överföra saliv)
 •       Undvik gemensamma omklädningsrum
 •       Res till och från aktiviteten individuellt

 

Vad gäller om du eller någon i din familj insjuknar i Covid19? Vi hänvisar dig till att följa Folkhälsomyndighetens riktlinje som du kan läsa mer om på denna länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/

 

Vad gäller om någon i vår träningsgrupp insjuknar i Covid19? Om ni utfört aktiviteter där närkontakt förekommit och det finns en risk att personer i gruppen exponerats för smitta, bör de personer som kan ha exponerats för smittan minimera sina kontakter med andra och därmed avstå från att träna under närmaste veckan. Om flera i gruppen konstateras smittade eller om stora delar av gruppen kan ha exponerats för smittan, kan det vara aktuellt att pausa er verksamhet under en veckas tid. Efter pausen kan träningsverksamheten återupptas för de personer som är symtomfria, med fortsatt följsamhet till gällande föreskrifter och fortsatt vaksamhet inför symtom som kan tyda på Covid19. För gruppen födda 2002-2004 gäller detta: Blir någon i gruppen smittad av Covid19 ska samtliga i gruppen testas och gruppen ha träningsuppehåll från inomhusträning under en vecka.

 

____________________________________________________________________________________________________

All information i detta inlägg baseras på den information som finns i skrivande stund. Det kan komma att ske förändringar och tillägg, ibland med mycket kort varsel. Vi ber er alla att vara uppmärksamma och ta del av den information som Folkhälsomyndigheten och Region Västerbotten kommunicerar, och från föreningens sida uppdaterar vi er så snart vi kan kring vad som gäller för våra verksamheter. 

Tillsammans tar vi vårt samhällsansvar och gör vårt bästa för att minska smittspridningen!

 

Läs gärna mer genom att följa dessa länkar:

 

Västerbottens Fotbollförbund: https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/3/riktlinjer-med-anledning-av-coronautbrottet/

 

Corona och idrotten – vad gäller just nu? RF-SISU Västerbotten: https://www.rfsisu.se/vasterbotten/Nyheter/Egnanyheter/smittspridningavcoronavirusetvadkanborforeningengora/

 

Information om hur Corona påverkar Skellefteå kommuns lokaler och verksamheter: https://www.skelleftea.se/coronavirus/information-med-anledning-av-sjukdomen-covid-19

 

Se det inspelade informationsmötet för Västerbottensidrotten med anledning av de då aktuella nationella råden, anordnat den 10/12 av RF-SISU Västerbotten där länets smittskyddsläkare Stephan Stenmark medverkade: https://www.anpdm.com/newsletterweb/464A5F447546475B4B71414459/40?noTracking=true 

 

Samlad kunskap från Folkhälsomyndigheten om smittspridning av Covid19 i lagsporter (fokus på ishockey): https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/l/lagsporter-och-covid-19--fokus-pa-ishockey/

 

Svenska Ishockeyförbundet: sifs-tolkning-av-fhms-allmanna-rad-201211.pdf (swehockey.se)

 

Västerbottens Innebandyförbund: https://www.innebandy.se/inlagg/lista/information-avseende-nya-allmanna-rad/

 

Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

 

1177 Vårdguiden:  https://www.1177.se/Vasterbotten/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/skarpta-rad-i-vasterbottens-lan/


Nyhetsarkiv
Trevlig sommar!2021-06-25 10:43
Isbanan är stängd2020-12-14 14:48
Kom och simma med oss!2020-09-21 08:51
Ny Streetdance grupp! 2019-03-01 15:12